Zaterdag 13 mei was het zover: de Kattukse Tien. Met dank aan deelnemers, donateurs en sponsoren bracht het evenement veel geld op voor onderzoek.
Vorig jaar was de eerste editie van de wandeling, toen georganiseerd door de familie van Schie, ter nagedachtenis aan hun in 2021 aan de Katwijkse ziekte overleden moeder Tineke de Jong. In 2022 met zo'n 80 vrienden en familieleden, dit jaar samen met de Kattukse Brainweek voor 500 wandelaars en 25 kinderen.
Een paar weken voor de dag was het evenement al stijf uitverkocht en bleek dus een schot in de roos. Toch altijd even spannend voor de Brainweek, zo'n groot evenement neerzetten, maar met dank aan de opgedane ervaring én de onvoorwaardelijke hulp van Kees de Mol van de dagbesteding de Goerie, verliep alles bijna perfect. Het weer hielp gelukkig ook fantastisch mee.
Sanne van Rijn: "Het is gewoon zo'n dag waarop je dankbaar bent voor dit alles. Het geeft zoveel positieve energie om samen je schouders eronder te zetten. Om te zien dat zoveel mensen met het thema bezig zijn, bereid zijn zich in te zetten. Families te zien die samen enorm veel geld ophalen, maar ook de kleinere bedragen zijn fantastisch. En we krijgen altijd hulp van Katwijkse bedrijven, in de vorm van dixies van KBM, het openen van het
schoolplein voor alle fietsen van de Windvang, krentenbollen van van Maanen, DVS dat komt spelen.. ik kan nog wel even doorgaan."
De opbrengst is met dank aan alle deelnemers, meer dan €12.000 aan donaties via de website, sponsoren, mensen die sponsorgeld hebben opgehaald en de doneeractie van Mandy Molier.
Sanne: "We zijn natuurlijk hartstikke goed bezig richting een medicijn door de samenwerking met Alnylam en Regeneron en hoe goed TRACK DCAA loopt, met dank aan alle deelnemers. We zijn hoopvol dat hier een medicijn uit voortkomt. Maar medicijnonderzoek is grillig en we willen in een positie blijven om allerlei soorten onderzoek te kunnen stimuleren en helpen financieren. Dat krijgen we met dit soort evenementen voor elkaar."
Het is daarnaast mooi dat de Brainweek evenementen de mogelijkheid geven om in een positieve, laagdrempelige sfeer over de ziekte te praten. Vooral voor de jongere generatie, die soms bijvoorbeeld de drempel voor een inloop- of thema-avond als hoog ervaren, is het een mooie manier om met ons kennis te maken én het onderwerp bespreekbaar te maken.
Aan welk onderzoek het opgehaalde bedrag besteed gaat worden, moet nog duidelijk worden. Eén ding is zeker: het gaat een verschil maken.